Kuchnia Włoska Kraków

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obyczajach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia i może być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. Najbardziej kultowymi włoskimi daniami są makarony i pizza, niemniej jednak dania kuchni włoskiej są niezwykle zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Popularne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Prawdziwa włoska pizza Kraków   

Szczegół kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w dużym stopniu. Ludność Włoch była w przeszłości dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie artykułach spożywczych, aby skonstruować swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego wiele dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a też inne towary, jakie Włosi mogli sobie wyhodować bądź kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, która mocno podkreśla technikę.

Których produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy fabrykowanej z resztek z innych dań i tanich jarzyn. Wiele części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w związku z tym owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.